Direct een afspraak maken? 088 111 23 00
background

Hypotheekadvies

 

Heeft u vragen over een eventuele NIEUWE HYPOTHEEK of uw BESTAANDE HYPOTHEEK?
Maak een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek via Edith den Hoedt Makelaardij (EDHM).

Tijdens een kosteloos en oriënterend gesprek:

  • wordt gekeken naar uw financiële situatie en het bedrag dat u kunt lenen
  • maakt de adviseur een inschatting van de maandlasten
  • ontvangt u algemene informatie over bijvoorbeeld de hypotheekvormen en actuele hypotheek rentetarieven

Bent u nieuwsgierig naar uw mogelijkheden? Maak een vrijblijvende afspraak.


Dit zijn de veranderingen op de woningmarkt in 2024:

Afschaffing schenkingsvrijstelling eigen woning

De schenkingsvrijstelling (ook bekend als jubelton) voor het kopen of verbouwen van een eigen woning daalde al in 2023 en wordt vanaf 1 januari 2024 volledig afgeschaft. Dit betekent dat je geen belastingvrije schenkingen meer kunt ontvangen voor het aanschaffen of verbouwen van een koopwoning. Waarom nemen ze deze maatregel? Om de ongelijkheid op de woningmarkt te verkleinen, aangezien niet iedereen de financiële middelen heeft om dergelijke schenkingen te doen.

Overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers of niet-bewoners

Voor mensen die een huis kopen, maar het niet als hun eigen huis gaan gebruiken, blijft het tarief voor de overdrachtsbelasting in 2024 hetzelfde. Namelijk: 10,4%. Dit tarief geldt voor alle aankopen waarbij je niet in aanmerking komt voor speciale belastingvoordelen, zoals de startersvrijstelling of het lagere 2%-tarief.

Startersvrijstelling wordt verhoogd

In 2024 wordt de startersvrijstelling verhoogd van € 440.000,- naar € 510.000,-. Dit betekent dat als je tussen de 18 en 34 jaar oud bent, je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen bij de aankoop van een woning dat minder dan € 510.000,- kost. Op voorwaarde dat je van plan bent om er zelf in te gaan wonen en nog niet eerder van deze vrijstelling hebt geprofiteerd. Als je 35 jaar of ouder bent, geldt een tarief van 2% overdrachtsbelasting over de aankoopwaarde van een woning.

Leennormen worden versoepeld

Voor alleenstaanden worden de leennormen iets versoepeld. Vanaf een jaarinkomen van € 28.000 kan je nu € 16.000 extra lenen. En als je een studieschuld hebt, wordt nu gekeken naar de actuele schuld die je hebt en niet meer naar het oorspronkelijke bedrag van de schuld.

Overige belangrijke veranderingen in 2024

  • Jubelton – Hoewel de jubelton is afgeschaft, kunnen ouders en kinderen nog steeds gebruikmaken van de eenmalig verhoogde vrijstelling, mits ze aan de voorwaarden voldoen. Als die voorwaarden niet worden vervuld, blijft de jaarlijkse vrijstelling van meer dan € 6.000,- per jaar beschikbaar.
  • Eigenwoningforfait – In 2024 geldt voor woningen met een WOZ-waarde tot € 1.200.000,- een eigenwoningforfaitpercentage van 0,35%. Voor woningen met een hogere waarde dan € 1.200.000,- geldt een percentage van 2,35%.
  • Wet Hillen – Sinds 1 januari 2019 wordt de Wet Hillen geleidelijk afgebouwd over een periode van 30 jaar. Elk jaar wordt de aftrek van belastingkorting voor mensen met weinig of geen hypotheekschuld met 3 1/3% verminderd. In 2024 betekent dit dat de aftrek wordt beperkt tot 80% van het verschil tussen wat je verdient aan je eigen huis en de kosten die daarmee samenhangen.
  • Wonen en zorg voor ouderen – Dit programma richt zich op het wonen en de zorg voor ouderen, met als hoofddoel het bouwen van meer geschikte huizen voor ouderen en het bevorderen van doorstroming op de woningmarkt.

Benieuwd naar meer informatie over de veranderingen én wat de mogelijkheden voor u zijn op de woningmarkt 2024?
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.