Direct een afspraak maken? 088 111 23 00
background

Hypotheekadvies

 

Heeft u vragen over een eventuele NIEUWE HYPOTHEEK of uw BESTAAND HYPOTHEEK?
Maak een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek via Edith den Hoedt Makelaardij (EDHM).

Tijdens een kosteloos en oriënterend gesprek:

  • wordt gekeken naar uw financiële situatie en het bedrag dat u kunt lenen
  • maakt de adviseur een inschatting van de maandlasten
  • ontvangt u algemene informatie over bijvoorbeeld de hypotheekvormen en actuele hypotheek rentetarieven

Bent u nieuwsgierig naar uw mogelijkheden? Maak een vrijblijvende afspraak.


Wijzigingen in 2023

Jubelton voor 2023 schenken
Tot op heden was het mogelijk personen tussen de 18 en 40 jaar een belastingvrije schenking van ruim een ton ontvangen. Deze zogenoemde jubelton mag worden gebruikt voor de aankoop, het onderhoud en/of de schuldaflossing van een woning. Vanaf 2023 verlaagt het kabinet deze belastingvrije schenking van € 106.671 naar € 28.947.

Wilt u iemand toch nog graag de jubelton schenken, dan moet u dat dus voor 2023 doen. Ook als u het volledige bedrag nog niet bij elkaar gespaard heeft, is het alsnog mogelijk om een groot bedrag te schenken. In dit geval schenkt u alvast een (klein) gedeelte van het bedrag in 2022. Vervolgens kunt u dit bedrag in 2023 nog aanvullen tot € 106.671. Voor deze zogenoemde spreidingsmogelijkheid wordt gekeken naar het jaar waarin de eerste schenking wordt gedaan. De ontvanger van de schenking dient dan wel in 2022 in een aangifte schenkingsvrijstelling een beroep te doen op de verhoogde vrijstelling.

Vanaf 2023 nu ook subsidie voor één isolatiemaatregel
Wilt u uw woning graag verduurzamen om te besparen op je maandelijkse lasten, je wooncomfort te vergroten, en/of bij te dragen aan een kleinere CO2-uitstoot? Dan is het isoleren van uw woning vaak een van de eerste (en ook meest effectieve) stappen. De landelijke subsidie voor isolatie (ISDE-subsidie) dekt zo’n 30% van de kosten als u twee verschillende duurzame maatregelen treft (twee isolatiemaatregelen of één isolatiemaatregel in combinatie met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet).

Vanaf 1 januari 2023 is het ook mogelijk om een subsidie aan te vragen voor één isolatiemaatregel. Deze subsidie dekt gemiddeld 15% van de kosten en kunt u aanvragen voor maatregelen die u na 2 april 2022 heeft laten uitvoeren. De aanvraag dient u binnen een jaar te doen, nadat de maatregel is uitgevoerd en betaald.

Veranderingen overdrachtsbelasting
Het algemene tarief in de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers of rechtspersonen verhoogt per 1 januari 2023 van 8% naar 10,4%. Op die manier hoopt het kabinet de positie van starters en doorstromers op de woningmarkt ten opzichte van beleggers te versterken. Mocht u  een particuliere belegger zijn, dan kunt u overwegen om nog vóór 1 januari een beleggingspand te kopen.

Hogere NHG-grens
Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft u een financieel vangnet voor als je onverhoopt jouw hypotheek niet meer kunt betalen óf als u na de verkoop van uw woning met een restschuld blijft zitten. Momenteel (in 2022) kunt u een hypotheek met NHG krijgen, zodra u een woning koopt met een waarde van maximaal € 355.000. In 2023 gaat deze NHG-grens omhoog naar € 405.000. Met energie besparende voorzieningen wordt de kostengrens in 2023 € 429.300. Het is handig om hier rekening mee te houden als je van plan bent een huis te kopen.